Най-големите банки в САЩ ще минат стрес тест

Проверката на капиталовата адекватност на 30-те най-големи кредитора трябва да стане до 7 януари

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

30-те най-големи банки в САЩ трябва да преминат стрес тестове. Това е изискал Федералният резерв (Фед), пише MarketWatch. Според официалният документ, годишната проверка на балансите на финансовите институции трябва да бъде извършена до 7 януари.

Целта е да се разбере дали финансовите институции разполагат с достатъчно капитал, за да издържат на евентуални финансови сътресения. От тях ще стане ясно, дали някои от кредиторите имат нужда от допълнително ликвидност.

От Фед посочиха, че 19 от най-големите банки, които ще участват в тестовете, са увеличили общия си капитал до 803 млрд. долара в края на второто тримесечие. В края на март 2009 г. общият капитал на тези банки е бил 420 млрд. долара.

Централната банка на САЩ използва стрес-тестовете, за да прецени дали да разреши на банките да раздадат дивидент и да предприемат обратно изкупуване на акциите си.

В рамките на процеса банките са длъжни да уведомяват Фед за размера на предлагания дивидент и на програмите си за обратно изкупуване на акции. За пръв път обаче регулаторният орган ще позволи на банките да променят предложенията си, докато обсъждат настоящите стрес-тестове.

Коментари: 0