"Напоителни системи" спряло да плаща за охрана на язовирите

Над 1 млн. лева дължи дружеството на фирмите, които пазят водоемите

Над 1 млн. лв.дължи "Напоителни системи" на фирмите, които пазят водоемите. Огромните задължения на дружеството поставят под въпрос охраната за 21 от най-големите язовири в страната. Вече месеци наред охранителите на терен не са получавали заплат, съобщи bTV.

Скандалът около охраната на държавните язовири се развихри още в началото на тази година. Тогава стана ясно, че над 100 души не са получавали възнаграждения за това, че пазят национално значими водоеми. От тогава досега част от задълженията са изчистени, но „Напоителни системи” отново спира парите.

„Тази година не се е плащало от април досега. За миналата година има просрочия по това споразумение за два-три месеца. Значи общото просрочие във времето е около 8-9 месеца”, уточни Тодор Бозев, който е управител на охранителна фирма.

От над 1 милион лева натрупани задължения към фирмите, „Напоителни системи” са разплатили едва 450 000 лева. Причините са финансови затруднения.

„Ще ги изплатим, когато се стабилизираме финансово. Те знаят фирмите, че сме платец. Надявам се началото на ноември да започнем да плащаме”, заяви шефът на „Напоителни системи” Стайко Ганчев.

От „Напоителни системи” увериха, че няма опасност язовирите да останат без охрана и са готови да поемат тази дейност сами.

Коментари: 0