Напрежение между Северна и Южна Корея

Тоталитарната държава ще разглежда всички проблеми, свързани с междукорейските отношения, "по военновременните закони"

4028 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Северна Корея въведе военно положение и от днес е в състояние на война с Южна Корея, съобщи севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от световните агенции. Според РИА Новости обаче обявяване на война няма, а се е получило недоразумение заради "трудности в превода". За момента няма съобщение в други агенции, които да потвърждават езиковата грешка.

"Всички действия на правителството, политическите партии и организации вече ще изхождат от това, че нашата страна се намира в състояние на война с Юга", пише обаче Reuters, като се позовава КЦТА, която цитирала официален правителствен указ.

КНДР ще разглежда всички проблеми, свързани с междукорейските отношения, "по военновременните закони", се отбелязва в изявление на правителството и Корейската трудова партия.

"Продължаващото от дълго време положение, при което корейският полуостров не нито във война, нито в мир, приключи", се казва още в изявлението, цитирано от Франс прес.

Според РИА Новости обаче в оригиналния текст ставало дума, че Северна Корея ще действа "по законите във военно време" в случай на провокации срещу нея, които може да прераснат в "пълномащабна" и дори "ядрена" война.

В съобщението се уточнявало, че в случайна вражески провокации ще бъдат нанесени удари по военните бази на САЩ на Хаваите, остров Гуам, на територията на Южна Корея, както и по базите на южнокорейските въоръжени сили и официалната президентска резиденция в Сеул.

Подкрепи Economic.bg