Недев: Няма причина за страсти в БДЖ

До края на годината трябва да бъдат съкратени още 600 души от цялата система, съобщи изпълнителният директор на дружеството

„Аз съм също толкова объркан, колкото и вие. Надявам се това да е само някаква пролетна шега, защото наистина не виждам абсолютно никаква причина за каквито и да било страсти по отношение на БДЖ извън това, което ние правим като реформа." Това заяви изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев пред Нова телевизия по повод на предупрежденията на синдикатите, че подготвят стачки действия.

Недев потвърди, че ръководството и синдикатите са се споразумели не само за съкращаването на 2000 души, но и за много други неща. „Очевидно паметта на историята в отношенията между ръководство и синдикати е къса и идва един момент, в който забравяме какво точно сме говорили", допълни Недев и поясни, че ръководството никога не е казвало, че тези 2000 души ще са точната бройка, която трябва да бъде съкратена. 

„За тази година, това, което показват нашите разчети е, че до края на 2012 г. трябва да бъдат съкратени още около 600 души от цялата система на БДЖ. Това е бройка извън онова, което говорихме миналата година, просто процедурите се точат", поясни Недев.

По негови думи, през следващата година очакванията са за една по-зряла компания.

„Миналата година не сме се разбирали за съкращенията. В крайна сметка приключихме с подписване на колективен трудов договор, който не регламентира съкращенията, а стачно споразумение относно съкращенията не се подписвали. В момента действа стачното споразумение от 10 март. Така, че няма разбиране относно съкращенията", категоричен беше Петър Бунев, председател на синдиката на железничарите към КНСБ. Той все пак заяви, че влакове по празниците около 24 май ще има. 

„Ние виждаме причини за стачкуване най-вече, защото от година и половина ни обещават, че ще дойдат новите спални вагони от Турция – 30 бройки. В същото време г-н Недев иска да съкрати почти цялото звено „Спални вагони", заяви служител на БДЖ.

Работниците бяха категорични, че страховете им са основателни, тъй като не става въпрос за слухове, а за нещо, което написано черно на бяло. „43 човека от звено „Спални вагони" ще бъдат съкратени, 30 човека – от „Превозна служба". Съкращаването става избирателно, на място, не се гледа по документи кой колко е работил Така беше и при предишното съкращение", поясни един от работниците.

Коментари: 0