Норвегия вдига таксите на петролните компании

Който иска да добива газ и петрол край бреговете на страната, ще трябва да плаща около 520 млн. долара повече на година

228 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Норвегия ще увеличи таксите за петролни компании, които действат на територията на страната, предаде Bloomberg. Правителството обяви, че увеличението ще е с около 3 млрд. крони (520 млн. долара) на година. Целта е да се успокои цената на петрола и да се предотврати прегряването на икономиката.

"Промените ще доведат до повишаване на вниманието на петролната индустрия върху разходите", коментира финансовият министър на страната Сигбьорн Йонсен.

Норвегия изпитва сериозни трудности да оползотвори богатствата, които получава от огромните залежи на петрол и газ, с които разполага. В страната се наблюдава и разделение между петролната индустрия и традиционната промишленост. Така например при дърводобива се съкращават служители, докато при добива на петрол се инвестира все повече.

"Стабилността и предвидимостта са от решаващо значение за конкурентоспособността на норвежката икономика", коментира за Bloomberg Ерлиг Квадщайм от Петролната и газова асоциация. "Предложените промени ще отслабят това", добавя той.

Икономическият ръст на Норвегия през 2013 г., без да се смята добивът на петрол, газ и морските товари, ще достигне 2.75%. През 2012 г. брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 3.5%.

Подкрепи Economic.bg