Нова система за автобуси ще предотвратява инциденти

Safebus ще открива хора в опасна близост до автобуса

3602 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Учени от Политехническия университет във Валенсия (UPV) заедно със свои колеги от испанската компания Cignitive Robots, създадоха система за откриване на хора в опасна близост до автобуса. Подобна система предполага инсталиране на множество камери в автобуса за наблюдение на зоните извън обхвата на страничното огледало.

Проектът се нарича Safebus и е финансиран съвместно с Министерство на икономиката и конкурентноспособността на Испания и Европейския съюз.

Идеята на технологията е да предупреждава водача за риск с пешеходците, но и ще поема контрола върху автобуса в случай на опасност от инцидент. Изображенията ще се показват върху екран, разположен на таблото до волана. Специален софтуер за анализ ще показва на дисплея разпознатите изображения на хора и ще издава сигнал за възможна опасност.

В случай, че шофьорът не вземе навременни мерки за предотвратяване инцидент с пешеходеца, системата ще започне да коригира траекторията на движение на превозното средство и да го забавя. Възможно е автобусът да бъде изключен напълно.

За по-точна работа на софтуера са използвани огромно количество снимки от различни места във Валенсия, където има най-много движение. По думите на разработчиците са направени общо 12 000 снимки, благодарение на които системата определя наличието на хора в близост до автобуса.Подкрепи Economic.bg