Няма възможност НСИ да брои изборните гласове

Преброяването на населението е тема различна, отколкото преброяването за избори, отбеляза председателят на НСИ Ренета Инджова

168 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Към момента не е целесъобразно Националният статистически институт (НСИ) да се занимава с броене на гласовете на предстоящите избори, защото нито според практиката ни, нито според статута ни има тази възможност. Това заяви председателят НСИ Ренета Инджова, цитирана от БГНЕС.

„Преброяването на населението е тема различна, отколкото преброяването за избори”, отбеляза служебният премиер в периода 1994-1995 г. „Кодът и статистиката на Европа, които аз стриктно следвам, не ми позволяват да участвам в такова мероприятие, но ако правителството вземе такова решение, ще се подчиня”, заяви още Инджова.

По-рано през деня лидерът на ДСБ Иван Костов предложи с броенето на гласове да се заеме НСИ. Това се случи след среща със служебния премиер Марин Райков в рамките на консултациите за предстоящите изборите, които провежда служебния кабинет с политическите партии.

„Синята коалиция” предлага софтуерът за броенето на гласовете в изборите да бъде поместен на страницата на ЦИК и всеки, които иска да направи дублиращо броене, да го направи. Костов добави, че протоколите на СИК и РИК трябва да бъдат представени онлайн, за да се може да се сверява информацията в тях. „Това ще са доказателства, че има честни избори”, посочи още той.

Подкрепи Economic.bg