ОПЕК произвежда все повече петрол

Според доклад на организацията пазарът в момента е презапасен

92 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Държавите членки в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) са вдигнали производството с 254 хил. барела през август. Информацията е на CNBC като се позовава на месечния доклад на организацията. Там е посочено още, че в момента пазарът е презапасен с гориво.

Отчетът идва в момент когато цените на петрола не спират да поскъпват. Заради това държавите от групата на осемте най-развити икономики в света обявиха готовност да освободят част от петролните си запаси, ако е необходимо.

От OPEC обаче излязоха със становище, че в момента на пазара има достатъчно петрол, който да покрие напълно търсенето. "Запасите от петрол при  държавите членуващи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) са на добри нива, особено в САЩ", се казва в доклада на OPEC. "В резултат на това всеки недостиг на петрол може лесно да бъде покрит с увеличаването на капацитета на рафинериите", се казва още там.

От ОПЕК запазиха прогнозите си за увеличението при търсенето на петрол през 2013 г. на 810 хил. барела. Те обаче допълниха, че тази прогноза може да се размине с 20%, заради постоянно променящата се икономическа ситуация.

В по-голямата част от борсовата сесия в Лондон цената на петрола сорт "Брент" се движеше над нивото на затваряне от вчера. Към 15.50 ч. цената остава почти без промяна спрямо вчера на ниво 114.7 долара за барел. Американският лек суров петрол поскъпва с 0.1% до 96.6 долара за барел.

Подкрепи Economic.bg