Обама: Ромни ще облагодетелства само богатите

Президентът на САЩ се представи по-добре от съперника си Мит Ромни на втория телевизионен дебат

156 ~ 3 мин. четене

В истински сблъсък на личности и политически идеали се превърна вторият предизборен президентски дебат между Барак Обама и Мит Ромни, който се състоя в университета „Хофстра” в Ню Йорк.

За разлика от първият диспут между двамата кандидати за Белия дом преди две седмици в Денвър, Барак Обама и Мит Ромни не разочароваха поддръжниците си и се отдадоха на директна размяна на удари по цялото протежение на предизборните си платформи, съобщи бТВ.

От въпросите за имиграцията, през правата на жените, до данъчните реформи и облекчения, от които се ползват представителите на различни социални прислойки в САЩ, Барак Обама и Мит Ромни разгърнаха целия арсенал, за който политическите анализатори говореха последните дни.

Действащият американски президент излезе на подиума в Ню Йорк много по-убедително от представянето си в Денвър и, залагайки повече на популистки забележки, създаде наистина впечатлението да е готов реално да се бори за втори мандат.

Въпросите във вторият кандидат-президентски дебат бяха зададени предварително от зрителите и анонсирани от политическия коментатор на Си Ен Ен Кенди Кроули.

Сред запомнящите се моменти в дебата безспорно ще остане коментарите на Барак Обама към социалния статус на опонента му и липсата му на ангажираност към средната класа в САЩ. Тези, които очакваха най-накрая американският президент да върне репликата на Мит Ромни за „47-те процента американци” трябваше да изчакат почти до края на диспута, за да чуят елегантния начин, по който държавния глава на САЩ „жегна” кандидатът за поста му, че пренебрегва половината от населението на страната.

Икономическата политика в контекста на безработицата, данъчните реформи и пенсионните права се превърнаха един от силните моменти в конфронтацията, след като Обама обвини Ромни, че е искал да остави американската автомобилна индустрия да фалира по време на финансовата криза 2008 г. Барак Обама обвини Мит Ромни, че иска да облагодетелства само богатите американци.

Бъдещето на американската средна класа беше приоритетна част от реториката на двамата кандидати, които убеждаваха себе си и избирателите в ползите или загубите от водената досега икономическа и данъчна политика.

"Аз знам как да създам добри работни места и да възстановя икономиката на страната", увери Ромни в отговор на безпокойството на студента за намиране на работа след като се дипломира.

Обама заяви, че от началото на мандата му са разкрити 5 милиона работни места в частния сектор и изтъкна, че политиката му цели подобряване на образователната система и разнообразявяне на енергийните ресурси.

Барак Обама обвини Мит Ромни, че той и републиканската партия, която има мнозинство в Конгреса на САЩ, „държат за заложници 98%” от американските граждани, за да осигуряват привилегии на останалите 2 на сто.

Американският президент директно нападна опонента си с коментари към миналото му като изпълнителен директор на крупен инвестиционен фонд, станал известен с изнасянето на работни места и бизнеси в Китай, за което Мит Ромни се защити че и Обама „ако провери” ще констатира, че част средствата по неговия пенсионен план също са инвестирани в Китай.

„Опасявам се, че моят пенсионен план не е толкова голям, колкото вашия”, заяви Барак Обама, подчертавайки че не проверява толкова често, колкото опонента си милиардер, какъв е размерът на средствата.

Енергийната политика също беше тема, по която двамата кандидати застанаха на коренно срещуположни позиции, като Барак Обама защитаваше твърдо политиката си на "зелена енергия", докато Мит Ромни настояваше, че допълнителното развиване на отрасъла ще допринесе още повече за енергийната независимост на САЩ от външни доставчици на суровини.

Пред двамата кандидати за четиригодишен мандат в Белия дом предстои последен предизборен дебат на 22 октомври.

Подкрепи Economic.bg