Обама намекна за смята на Бен Бернанке

Американският президент обяви, че финансистът е останал на председателския пост "много по-дълго, отколкото е искал"

104 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американският президент Барак Обама зави, че председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке е останал на поста си "по-дълго, отколкото е искал". Това според анализатори е един от най-ясните сигнали, че шефът на централната банка ще напусне поста си, когато мандатът му изтече през следващата година.

"Бен Бернанке свърши отлична работа", каза Обама в интервю за Bloomberg. "Той вече остана много по-дълго, отколкото искаше и се предполагаше, че ще бъде на поста", добави президентът.

В момента Бернанке кара втори четиригодишен мандат начело на най-мощната финансова институция в САЩ и света. Сегашният му мандат изтича на 31 януари, 2014 г. Финансистът беше назначен от президента Джордж Буш. В последствие Обама поиска от него да остане втори мандат, който започна на 1 февруари 2010 г.

Говорителят на Фед Микеле Смит отказа да коментира думите на президента. От Белия дом казаха, че няма да коментират, докато президентът не е готов с решението си и не го обяви официално.

След изявлението на американския президент пазарите почти не реагираха, а повечето коментари са, че е трудно да се повярва, че следващият управител на Фед ще смени рязко досегашния курс. По време на управлението си Бернанке стартира три програми за количествени улеснения и спаси от фалит много от най-големите финансови институции в страната.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повиши минимално до 2.2%.


Подкрепи Economic.bg