Обама призова Конгреса да прекрати "фарса" с бюджета

Има достатъчно републиканци и демократи в Камарата, които са склонни да сложат край на тази парализа, заяви президентът на САЩ

72 ~ 1 мин. четене

Президентът на САЩ Барак Обама призова долната камара на американския Конгрес да сложи край на „фарса”, който затвори правителството на САЩ, като одобри без предварителни условия федералния бюджет.  „Проведете това гласуване. Спрете този фарс. Сложете край на затварянето сега”, каза Обама в своето седмично обръщение към народа.

Американското правителство спря дейността на всички второстепенни служби по-рано тази седмица, когато депутати отказаха да одобрят финансирането за дейността на правителството без преди това да се отложи или спре финансирането на закон за здравеопазването, познат още като „Обамакеър”.

Американският Сенат вече одобри бюджет, и „има достатъчно републиканци и демократи в Камарата на представителите, които са склонни да направят същото и да сложат край на тази парализа”, каза Обама. „Крайно десните сред членовете на Републиканската партия не позволяват на председателя Джон Бейър да организира гласуване с да или не”, посочи президентът на САЩ.

Очаква се САЩ да стигнат тавана на дълга си, който сега е 16, 700 трилиона долара. На 17 октомври и Конгресът трябва да одобри вдигането на този таван, за да избегне дефолт по плащанията, който би имал катастрофални последици.

Подкрепи Economic.bg