Очаква се забавяне на германската икономика

Според ико0номическият министър на страната Филип Рьослер частният сектор свива инвестициите си

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата икономика в Европа - германската вероятно ще се забави през четвъртото тримесечие на тази и първото на 2013 г., заради свити инвестиции от страна на компаниите. Опасенията за това изрази икономическият министър на страната Филип Рьослер, цитиран от Reuters. По неговите думи "икономическата динамика ще бъде значително по-слаба" през зимата.

Данните тази седмица показаха, че частният сектор се свива, индустриалните поръчки намаляват, производството пада, а износът се свива с най-бързите темпове от края на миналата година, заради слабото търсене от страна на останалите държави от еврозоната.

"Въпреки това очакваме това да бъде само временен период на слабост", каза Рьослер. Министърът предположи, че износът, който успя да се задържи стабилен тази година, вероятно няма да успее да даде тласък на икономиката през следващите няколко месеца. По неговите думи дори по-голямото търсене от страна на азиатските държави няма да може да компенсира слабия интерес към германските стоки от страна на европейските държави.

Прогнозата на министъра е, че Брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне съвсем леко през третото тримесечие. През второто ръстът беше 0.3%, а през първото - 0.5%.

Анализатори на Reuters прогнозират увеличение до 0.2%. Официалните данни ще бъдат обявени през следващата седмица.

Коментари: 0