Очакват спад на сделките с имоти

През четвъртото тримесечие прогнозите са за 64 хил. контракта, което е с 4% по-малко спрямо предходната година

84 ~ 2 мин. четене

През последното тримесечие на годината ще бъдат сключени 65 хил. сделки с имоти в цялата страна, пише Investor. Това прогнозират експертите от консултантската компания "Явлена" на базата на данните на Агенцията по вписванията за сделките с имоти, осъществени в периода юли-септември. Това обаче е с 4% под нивата от предходната година.

Статистиката сочи, че през третото тримесечие в страната са били сключени 58 643 сделки с имоти, което е повече от реализираните за същите тримесечия на предходните три години сделки.

При анализ на данните на агенцията от 2006 г. до края на септември 2012 г. експертите са установили идентична динамика на покупко-продажбите на недвижимост за всяка от годините. Схемата е следната: слабо първо тримесечие, последвано от активизиране през второто и третото тримесечие и най-висока активност през последните три месеца от годината.

Леки изменения на пазарното поведение на купувачите и продавачите се наблюдават само през 2009 и 2011 г., които бяха най-кризисните за пазара.

Тази година обаче се наблюдава постоянен ръст на продажбите на имоти за всяко тримесечие - над 35 хил. сделки са били сключени в периода януари-март, близо 54 хил. са сделките в периода април-юни и, както споменахме, - над 58 600 от юли до края на септември.

Що се отнася до София, консултантите прогнозират, че през последните три месеца на годината в столицата ще бъдат сключени около 6 хил. сделки с имоти, което ще представлява спад от 12% на годишна база.

През първите три месеца на годината в София са били сключени над 3 300 сделки, което е приблизително на нивото от предходните три години. През второто тримесечие реализираните покупко-продажби са били близо 4 600, което обаче е с 33% под нивото от същия период на 2011 г.През третото тримесечие сключените сделки са били малко над 4 хил., което е близо до нивото от предходната година , а слабата активност се обяснява със сезона на отпуските в столицата.Експертите прогнозират, че през следващата 2013 г. възстановяването на пазара на имоти ще продължи, като се очаква броят на сделките да бъде по-голям от този през 2009 г., но все още под нивата от пиковата за пазара 2008 г.

Подкрепи Economic.bg