Окончателно: Природният газ поевтинява с 9.9%

В момента се обсъжда с колко ще бъде поевтиняването при топлофикациите

Георги Желязков Автор: Георги Желязков Автор: Таня Киркова

Намалението на цената на природния газ за крайните клиенти ще е с 9.87% от 1 януари. Това е записано в проекторешението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, което се приема днес на открито заседание. Това означава, че цена на синьото гориво от 1 януари ще се понижи със 71.89 лв. до 656.47 лв за 1000 куб. м. На заседанието освен членовете на енергийния регулатор са поканени и представители на "Булгаргаз".

По време на заседанието изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов заяви, че ако "Газпром" не е бил свалил цената с по новия договор с 20%, "Булгаргаз" е щял да поиска увеличение на цената за крайните клиенти, предаде репортер на Economymagazine.bg.

За цената на топлинната енергия Гогов каза, че в момента се питат топлофикациите за техните предложения, а окончателното решение ще се вземе от ДКЕВР. Той уточни, че от тях ще бъде поискано поевтиняване единствено в рамките на това при природния газ.

Относно това дали други топлофикации имат задължения Гогов отбеляза, че не разбира как Топлофикация Плевен, която има задължения от 20 млн. лв. към "Булгаргаз", купуват Топлофикация Русе за 27 млн. евро. "Не мога да си представя, че при тези обстоятелства нямат пари да се разплатят с "Булгаргаз". Няма да подпишем нов договор с тях докато не се реши как точно ще се разплатят с нас", каза Гогов. Той уточни, че Топлофикация София превежда всекидневно суми, с колкото разполага. "Все още обаче задълженията на столичната топлофикация към "Булгаргаз" са за 150 млн. лв.", добави Гогов.

Коментари: 0