Окупаторите в СУ очакват щурм на Ректората

Протестиращите студенти са получили сигнала от сигурни източници

160 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Ранобудните студенти“, окупирали Ректората на Софийския университет (СУ) повече от две седмици, очакват щурм на сградата днес. В социалната мрежа „Фейсбук“ протестиращите младежи посочват, че са получили такъв сигнал от сигурни източници.

"Мили хора, вчера получихме поредица сигнали от граждани, че днес недоброжелатели ще се опитат да нахлуят в Университета. Не ни е ясно кога ще ни атакуват и откъде. Ние оставаме в Университета и рамо до рамо с наши преподаватели ще пазим територията, светостта и честта му.

Днес ще затворим вратите на Университета и заради оформящия се съботно-партиен двубой между компрометирани пред българското общество фигури. Нашият протест днес е нежеланието ни да протестираме в ден, в който протестират политически партии. Готови сме да отстоим на чисто гражданските и студентски искания, зад онези четири думи, които оформиха същността на 25-те дни окупация: морал, солидарност, отговорност, свобода", пишат в съобщението си "ранобудните" студенти.

Напрежението в района расте. Протестиращите окупатори се готвят за отбрана, съобщава bTV. Самите младежи потвърждават, че доказани имена в журналистиката са им съобщили, че провокатори ще нахлуят в Алма Матер.

Столицата ще бъде блокирана само след по-,малко от 30 минути заради многохиляден митинг на БСП. Столетницата е организирала пристигането на повече от 50 хиляди души, които да скандират в подкрепа на коалицията между БСП, ДПС и "Атака". Изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Християн Кръстев потвърди, че от ДПС са заплатили 70 хиляди лева за влакове със симпатизанти.

Междувременно по същото време започва и партийният митинг на ГЕРБ в Пловдив. Опозицията е гарантирала участието на повече от 20 хиляди души в шествието с искане за оставка на властта.

Подкрепи Economic.bg