Оланд готви промени в правителството на Франция

Една година след началото на мандата му, популярността на френския президент се срина рекордно от 60 на сто до едва 25 на сто

88 ~ 1 мин. четене

Президентът на Франция Франсоа Оланд обави, че в скоро време ще направи промени в състава на своето правителство и предупреди, че нито един министър не е защитен от отстраняване.

„Разместването ще стане по подходящо време”, каза Оланд в интервю за седмичното списание „Пари мач”. „Никой в правителството не е защитен, никой няма имунитет”, подчертава той в интервюто, посветено на първата годишнина от неговата победа на президентските избори на 6 май 2012 година.

Периодът обаче се определя като не дотолкова положителна, тъй като рейтингът на Оланд достигна до рекордно ниско равнище, а популярността му се срина от 25 на сто от 60% 12 месеца по-рано.

Докато френската икономика затъва в рецесия, президентът социалист трябва да изпълнява и обещанието си да намали нивото на безработицата от 10,6%. "Французите чакат резултати. Този екип трябва да ги постигне по въпросите на безработицата, жилищата, потреблението, образованието, мястото на Франция във съвременния свят”, казва Оланд.

Правителството пък се провали в опитите да обуздае растящия бюджетен дефицит, заради което получи отсрочка от две години от ЕК за изпълнение на Маастрихтския критерий за дефицит 3% от БВП.

Подкрепи Economic.bg