Opel спира производство в два завода в Германия

Мярката е временна и е продиктувана от слабото търсене на коли в Европа

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Германската автомобилна компания Opel, собственост на американската General Motors, е постигнала споразумение с профсъюзите да спре временно производството в две от фабриките си в Германия. По информация на Reuters засегнатите служители ще са хиляди. Причината за решението е, че търсенето на коли в Европа остава слабо и няма нужда от пълния капацитет на фабриките.

Очаква се основаната фабрика в Рюселхайм да спре за 20 дни. Служителите в завода са около 13 800 души, като според информацията на Opel половината от тях ще бъдат засегнати от споразумението. Заводът за компоненти в Кайзерслаутерн пък ще преустанови производството си между септември и края на декември. Там служителите са около 2 500 души и вероятно по-голямата част ще пострадат от реорганизацията на производството.

"Европейският автомобилен пазар се срива драматично", коментира ръководителят на персонала в Opel Холгер Кимес. По неговите думи гъвкавото работно време вече не е достатъчно, за да се избегне съкращаването на работна сила.

Подобни схеми бяха използвани през 2008 - 2009 г., когато търсенето на коли също падна драматично. Тогава това се оказа добро решение, което в крайна сметка помогна на служителите да не загубят работата си.

Коментари: 0