Опозицията скочи срещу данъка върху лихвите

Това е поредната екстравагантна идея на Симеон Дянков, която цели да бръкне в джоба на българските граждани, коментираха от левицата

88 ~ 2 мин. четене

Опозиционните партии в парламента остро разкритикуваха приетия от кабинета данък върху лихвите по депозитите. Едни видяха в предложението на Министерски съвет опит да се отвлече вниманието от сериозните проблеми по бюджета, според други решение се взема заради липсата на пари в хазната.

Депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров коментира, че предложението на правителството ще доведе до поскъпване на лихвата по кредитите и ще удари и малкия бизнес, и големия бизнес и гражданите. Според Димитров може да се очаква хората да пренасочат депозитите си в нещо друго. Другият пряк ефект ще е поскъпването на кредитирането и намаляване на спестяванията, заяви още той.

В криза не се въвеждат нови данъци. Това са мерки, които увеличават данъчно-осигурителната тежест в криза и ще увеличат сивата икономика, категоричен бе Димитров.

"Целта е да се съберат пари за пенсиите", смята Петър Димитров, бивш министър на икономиката в правителството на Станишев. В условията на криза, това е нездравословна мярка, ако не заради друго, то по тази причина – ще намалят депозитите в банките, тоест допълнително ще влошим състоянието в икономиката. Това ще е главният резултат, който можем да очакваме за икономиката”, коментира Димитров. Според него това решение на правителството е поради липса на пари в хазната.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев определи предложението за данъка като "поредната екстравагантна идея на Симеон Дянков, която цели да бръкне в джоба на българските граждани". По думите му, тя удря не само богатите хора с големи влогове, но и бедните българи. Той изтъкна, че ще се облагат депозитите и на хората с ниски доходи, които "пазят бели пари за черни дни".

Хасан Адемов от ДПС  допусна, че може да се появи ефектът на доминото - хората да започнат да теглят от спестяванията си, което логично да застраши банките. Изключително некоректно е да се посяга на спестяванията на българските граждани, смята Адемов. Той постави въпроса - ако се приеме, че спестяванията са доходи от труд, те веднъж вече са обложени с данък и как така за един и същ финансов ресурс ще се прилага два пъти данъчно облагане.

Подкрепи Economic.bg