Орешарски: Февруарските протести бяха по-многобройни

Сегашните протестиращи няма какво друго да искат, освен оставката ми, смята министър-председателят

140 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Тази година е под знака на демонстрациите. Те започнаха през февруари срещу предишното дясно правителство. Тогава демонстрантите бяха по-многобройни отсега. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски в интервю за френския вестник Le Monde. По този начин той се опита да обясни нежеланието на правителството да подаде оставка, въпреки че близо шест месеца всекидневно има протести срещу кабинета "Орешарски" и Народното събрание.

"Тези, които протестират в момента, поддържат едно непрекъснато напрежение, което е подкрепено политически от десните партии. Освен оставката ми, няма какво друго да искат. Трябва да запазим спокойствие и да се опитаме да влезем в диалог, но те отказват да се срещнат с мен. Техните организатори предпочитат да останат в сянка. В същото време, ние работим за възстановяване на икономиката. Това е основният проблем тук", смята премиерът.

За Орешарски изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е било "политическо решение" и то е било поправено веднага.

"Много правителства работят без мнозинство. Това е резултат от волята на избирателите. Трябва да управляваме по този начин. Не е сигурно, че новите избори ще доведат до избистряне на ситуацията. Ако искаме правителство със солидно мнозинство, тогава рискуваме цяла поредица избори. А аз не мисля, че това е решението", категоричен е министър-председателят.

Запитан за корупцията по високите етажи на властта, министър председателят отговори: "От 90-те години на 20 век насам това е един от проблемите на нашето общество. Някои политици критикуват корупцията, когато са в опозиция, но не променят нищо, когато са на власт. Тези взаимни обвинения в корупция много ни навредиха. Сега е време да действаме. Трябва да се концентрираме върху прозрачните правила и процедури. Основните закони ще бъдат внасяни за разглеждане в агенцията за борба с корупцията".Подкрепи Economic.bg