Още 173 камери следят за нарушители по пътя

Най-много нови уреди ще има в Благоевградска област

173 камери ще бъдат закупени и монтирани по пътища и улици в страната до края на следващата година, съобщиха от МВР. За да се определят местата, където ще бъдат поставени съоръженията, полицаите са обследвали участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия в последните 5 години.

В момента у нас работят едва 22 стационарни камери за контрол на скоростта. Цената на подобен уред е около 50 000 лв., но парите се изплащат за около 2-3 месеца от наложените санкции.

Най-много нови уреди ще има в Благоевградска област. Там ще бъдат монтирани 22 камери. Едва по 2 места за камери обаче са определени в областите Варна, Монтана и Силистра. Повечето уреди ще са разположени в границите на населени места. По автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Марица”, където разрешената скорост е 140 километра в час, планът предвижда да се разположат общо едва 6 камери, предаде бТВ.

От „Пътна полиция” уточняват, че местата все още се дискутират, тъй като камерите имат нужда от захранване, достъп до интернет и охрана. Практиката показва, че най-честите места, където се монтират камери , са до бензиностанциите. Там, където няма условия за стационарни уреди, полицаите ще използват преносими, които също са предвидени за закупуване.

От министерството на вътрешните работи вече са обявили търг за купуването на 200 дрегера. Очаква се цената им да е около 600 000 лв. Според последните промени в Закона за движението по пътищата, ако шофьорът даде положителна проба за алкохол - над 0,5 промила, служителите на реда са длъжни още на място да отнемат малкия талон на автомобила. 

Коментари: 0