От бебета ще ни учат за пешеходци

Брюксел изисква формиране на лично безопасно поведение на пешеходци и водачи от най-ранна възраст

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Започваме да се учим от бебета, през детските градини, училищата и курсовете за водачи на МПС на лично безопасно поведение на пътя, пешеходната пътека и тротоара. Йонко Иванов, председател на Българския съюз на автомото преподавателите, съобщи за Информационна Агенция Икономика, че Брюксел поставя нови изисквания за обучение на участниците в движението и постигане на безопасност  по улиците и пътищата на страните от ЕС.

Децата трябва да научават основните правила, още  докато редят пъзелите или играят, обясни Иванов.

Ясно трябва да бъдат изяснени и записани в закона правилата за движение за пешеходци и водачи на различни превозни средства, включително велосипедисти и санкциите, които се налагат при нарушаването им, коментира за www.economymagazine.bg Магдалина Дерменджиева, председател на сдружение „Национален клуб Б-Бит”.

Двусмислие в текстовете или тълкуването им, води до тяхното неспазване и оспорване на наложените глоби, каза Дерменджиева.

Клубът е разработил първия софтуерен продукт за обучение на деца от 4 до 8 годишна възраст по пътна безопасност.

Велосипедистът е задължен да се движи по пътното платно, по велоалеи и обозначени с пътен знак участъци.

Велосипедистът се ползва с права на пешеходец на пешеходна пътека, ако минава по нея пеша, бутайки с ръце колелото.

Ако  дете под 12 години пресича на пешеходна пътека карайки велосипед,   автомобилите и другите участници в движението са задължени да му дават предимство, с каквото се ползват пешеходците, обясни Йонко Иванов. Това , обаче не се отнася за велосипедистите над тази възраст.      

 

Подкрепи Economic.bg