Райфайзен повиши прогнозата за ръст на БВП до 1.5%

За следващата година обаче банката ревизира надолу очакванията си

88 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Райфайзенбанк повиши прогнозата си за растеж на българската икономика през тази година до 1.5%. Ръстът спрямо последното очакване е 0.5 процентни пункта, стана ясно от публикувания месечен икономически анализ на Райфайзенбанк (България) ЕАД.

"Развитието на икономиката от началото на годината ни накара да ревизираме прогнозата си за растеж на брутния вътрешен продукт за 2012 г. от 1 на 1.5%. Макар и промяната да е само с 0.5 процентни пункта, тя отразява по-благоприятното развитие на показателите в сравнение с предвижданията ни от пролетта," коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев.

Анализът отчита по-добрите от очакваните данни за брутния вътрешен продукт за първите две тримесечия на 2012 г. Отбелязано е, че през тази година основният двигател на възстановяването на икономиката е вътрешното търсене, като потреблението през първото полугодие се е увеличило в реално изражение с 3.2% на годишна база, а инвестициите - с 9.8%.

"Очакваме и през втората половина на годината тази динамика да продължи, макар и с по-ниски темпове, като за цялата година предвиждаме растеж на потреблението с около 3.5%, а на инвестициите - с 5.8%", добави Ганев.

За следващата година обаче банката рязко сви очакванията си за ръст на БВП. Новата прогноза е за повишение от 1.5% спрямо предишни очаквания за 2.5% ръст на БВП през 2013 г.

В най-новия доклад на Международния валутен фонд (МВФ) беше прогнозирано, че страната ни ще отбележи растеж от 1% за 2012 година и 1.5% през следващата 2013 г. В последния анализ на УниКредит Булбанк бяха запазени без промяна очакванията за повишение на БВП - 0.5% за 2012 г. и 1.5% за 2013 г.

Подкрепи Economic.bg