Откриха черна дупка на Земята

Учените са убедени, че гигантските фунии, които не могат да бъдат видени, реално съществуват

1680 ~ 2 мин. четене

Изследователи от Швейцарската висша техническа школа в Цюрих и от университета на Маями са на мнение, че са открили признаци за съществуването на черни дупки не само в космическото пространство, но и на Земята.

Учените са убедени, че гигантските фунии, които не могат да бъдат видени, реално съществуват и дори притежават "срок на годност" от една година, се твърди в доклад, публикуван на сайта на сп. Fluid Mechanics, съобщава бТВ.

Вихрите са били наблюдавани най-вече в южната част на Атлантическия океан, пише в. "Дейли мейл". Ориентирайки се по спътникови снимки, учените са стигнали до извода, че те всмукват вода от океана по същия начин, както черните дупки в космоса поглъщат светлината. Оказва се, че тези фунии са толкова плътно обкръжени от постоянно движещи се потоци вода, че всичко, попаднало в тях - отпадъци, мазут, живи съществува и дори вода, изчезва завинаги.

Учените са открили, че вихрите в океана притежават собствена "фотонна сфера" или "фотонна окръжност" (в съответствие с терминологията в теорията на относителността на Айнщайн), както и черните дупки. В космоса лъч светлина на критично разстояние спира да се завихря в черната дупка.

Вместо това той се изкривява и се връща в изходно положение, образувайки кръгова орбита. Подобна сфера има и около водовъртежите в океана - в нея частиците течност се движат в затворен кръг, без да имат възможност да излезнат от него, както и светлината в черната дупка. Така вихрите в океана математически са еквивалентни на черните дупки.

Неотдавна подобни вихри са били открити и в Мексиканския залив. Сега учените ще използват данните, за да преценят какви са възможностите да насочат преноса на вода при бъдещи нефтени разливи в залива.

Подкрепи Economic.bg