Откриха легендарния град, пълен със злато?

В продължение на няколко дни инженери от Американската национална научна фондация са изследвали терен с площ 160 кв. км в джунглата

Под девствените джунгли в района Москития в Хондурас археолози откриха руини, за които мислят, че са от изгубения град Сиудад Бланка (Белия град). Според легендите той е бил пълен със злато. За това конкистадорите са го търсели още през XVI век, съобщи actualno.com.

Останките в Хондурас са открити посредством малък самолет използващ лазерни импулси, с който археолозите изучавали терена. По този начин те създали триизмерна карта на топографията под дърветата. За първи път при картографиране на древни руини се използва именно този метод.

Освен за археология този вид лазерно изследване е подходящ за картографиране на райони на бедствия, за военно разузнаване, за проследяване на ерозията под реките и в плитките части на океана.

Изследванията в Хондурас са спонсорирани от американеца Стивън Елкинс. Той  запознал с идеята и хондураското правителство, но от там не проявили интерес.

В продължение на няколко дни инженери от Американската национална научна фондация са изследвали терен с площ 160 кв. км в джунглата. В края на всеки ден те са изпращали снимките на един от създателите на лазерната система за картографиране – Бил Картър. Именно той открива първите признаци за създадени от човек конструкции. Картър изпраща анализа си на археолози в Хондурас, които се съгласяват с изводите му.

Сега Елкинс и екип от хондураски учени ще посетят на място руините, за да определят възрастта им, допълва още сайта.

 

Коментари: 0