Откриха зъбно колело в крачетата на насекомo

Механизмът, който досега се смяташе, че е дело на човека, позволява на Issus coleoptratus да отскача с невероятна прецизност и скорост

Автор: Десислава Младенова

Досега се смяташе, че зъбното колело е механизъм, създаден от човека, но ново откритие на зоолози от университета "Кеймбридж" показва, че той съществува и в природата. Той се среща в ставите на задните крачета на разпространеното в Европа насекомо Issus coleoptratus, предаде Science Daily.

Задните крачета на насекомото са оборудвани с обли назъбени структури, които се зацепват една в друга и образуват зъбна предавка. Назъбеното колелото на едното краче се сключва с другото и двете се задвживат, когато насекомото скача. Това осигурява много прецизен синхрон в движението на двете задни крачета на Issus coleoptratus. Те се движат почти едновременно, като разликата между задвижването им не надвишава 30 микросекунди. Една микросекунда се равнява на една милионна от секундата.

Скокът е сновния метод за придвиждане на дребното насекомо. Дори и най-малко разминаване в синхрона между скоростите, с които крачетата се задвижват по време на отскок биха накарали насекомото да загуби контрол над движението. Според учени толкова прецизен синхрон не би бил възможен ако се командваше от нервната система, тъй като нервните импулси се движат много по-бавно от механичните зъбни колела.

Учените твърдят, че механизмът на зъбното колело в крачетата на подскачащото насекомо е продукт на еволюцията. Интересно е, че той се наблюдава единствено в първия етап от живота на Issus coleoptratus. Все още не е известно защо той липсва при възрастните индивиди,

 

Коментари: 0