Отлив от интереса към жилища в Центъра на София

Основни продавачи през септември са пенсионерите, чийто брой е нараснал с около 70% спрямо януари тази година

300 ~ 3 мин. четене

 Намалели са търсещите да купят или наемат жилище в центъра на София, интересът се е прехвърлил към близките съседни квартали като Лозенец, Стрелбище, Иван Вазов, Лагера, Триъгълника и други. Това показва публикуваният анализ на АДРЕС Недвижими имоти за третото тримесечие. Тенденцията се наблюдава от началото на август и се засилва през септември, когато влязоха в сила новите правила за паркиране в натоварените зони на града.  

Запитванията за покупка в центъра са намалели с 26% през септември спрямо месец май 2012 г. Офертите за продажби на жилища в централните квартали за същия период пък бележат ръст от близо 20%.

 Една от причините е , че живеещите там пенсионери, за които е финансово неизгодно да поддържат скъп и голям по площ имот, искат да го продадат и с парите да живеят в по-малко жилище. Често имотите в централните части са и без асансьор и това допълнително засилва желанието за продажба при по-възрастните собственици.

«Новите правила за паркиране създадоха затруднения на живеещите в централната част на София», коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС. «Тендецията на отлив от центъра е валидна както за пазара на покупко-продажби, така и за наемния пазар поради трудностите, които наемателите срещат при сдобиването с целия набор документи, необходими за изваждането на винетен стикер. Това е поредната причина, която се добавя във веригата «шум, труден достъп, замърсен въздух», които тревожат купувачите в центъра от години», допълва Богданов.

Търсещите имот под наем, демонстрират с около 15% по-нисък интерес към центъра, а също толкова по-голям е броят на запитванията за околните квартали. Според експертите тази тенденция към момента не се е отразила на цените, но редица продавачи и наемодатели на централни имоти стоят в изчаквателна позиция.

Със 150% е нараснал броят на покупките на жилищни имоти с цел инвестиция през септември спрямо янаури 2012 г., сочи още анализът на АДРЕС. Според проучването на компанията влагането на определена сума в покупка на жилище за отдаване под наем е дългосрочно по-добро финансово решение от заделянето й в банка. По думите на Калоян Богданов лихвите по депозити са в състояние на постоянен, макар и умерен спад, което кара българите със заделени средства да се замислят.

„По наши данни към момента доходността от жилищен имот се движи между  4.5 и 5%.
От търговските площи, магазини в кварталите и ключови улици, тя може да достигне дори 8%. В съчетание с новия данък и спонтанната гражданска реакция срещу него, смятам, че през следващите месеци тенденцията на ръст на инвестициите в имоти ще се засили”, коментира Георги Павлов, Изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти. „Трябва да се има предвид и фактът, че дългосрочно цената на имотите ще нараства с инфлацията и доходността от наеми е над това. При добро поддържане на сградата и имота амортизацията е малка. Затова дългосрочно инвестицията в имот е по-добра, отколкото в депозит”, допълва Павлов.

  Основни продавачи през септември са пенсионерите, чийто брой е нараснал с около 70% спрямо януари тази година. По-активни – с 10%, спрямо първите месеци на 2012 година са и най-младите купувачи. Повечето от тях са живели под наем до момента и сега търсят самостоятелност в добре устроени квартали с уреден транспорт и най-вече метро. Проявяват се и промени при причините за продажба – все още водеща е спешната нужда от пари, но доста продавачи продават и имоти, които не се използват. Вече около 10% са продавачите, които стават по-мобилни на пазара на труда и се разделят с имота си, защото се преместват в друга част на града или дори в друг град, водени от развитието в професията си.

 Двойните сделки продължават да са актуални на пазара.

Цените в столицата и останалите големи градове в страната се задържат стабилни – те падат с до 3–3.5% в определени райони или демонстрират лек ръст с около 1-2%. Имот до 50 000 евро продължава да е най-желаната придобивка от купувачите – покупките на такова жилище формират около 80% от всички сделки през месец септември.   

 

 

 

 

Подкрепи Economic.bg