Отново се ограничава токът от слънце и вятър

Максималните работни мощности ще бъдат намалени с 40%

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Поредно ограничаване на производството на ток от възобновяеми енергийни източници поиска Електроенергийния системен оператор ЕАД (ЕСО). И днес, 28 април, електричеството от вятърни и фотоволтаични централи в енергийната система на България ще бъде намалено, за да не се нарушава баланса между производство и потребление.

Между 10 и 17 ч. електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което доставя ток на абонатите в Западна България ще ограничи производството на ток от вятър и слънце на територията, която обслужва, съобщиха от компанията.

Териториалните диспечерски управления на ЕСО разпоредиха на "ЧЕЗ Разпределение България" АД да бъдат ограничени максималните работни мощности с 40%, поради дисбаланс между производство и потребление на електрическа енергия, се казва в съобщение на дружеството.

От там напомнят, че разпорежданията на оперативния персонал на ЕСО са задължителни за изпълнение от оперативния персонал на ЧЕЗ и за оперативния персонал на производителите на електрическа енергия, присъединени към съответната електроразпределителна мрежа.

Подкрепи Economic.bg