Отпадат "звездите" на ресторанти и барове през 2015 г.

Категоризацията се е превърнала в проблем за малките и средните заведения за обществено хранене, тъй като получаването на този документ отнема време и средства, заяви вицепремиерът Даниела Бобева

224 ~ 2 мин. четене

През 2015 г. се предвижда да отпадне на категоризацията (т.е. звездите) за ресторантите и баровете. Това каза на пресконференция в МС вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева, която коментира одобреното предложение до Народното събрание за приемане на проект на закон за изменение и допълнение на Закона за туризма.

С други промени в закона са предвижда собствениците на къщи за гости да могат да използват домашно приготвени хранителни стоки, за да се насърчи този специфичен вид български туризъм, каза Бобева.

"Категоризацията отпада, защото се е превърнала в проблем за малките и средните заведения за обществено хранене, тъй като получаването на този документ отнема време и средства. Освен това практиката на другите страни също не предвижда подобни механизми", заяви вицепремиерът Даниела Бобева

Сред акцентите на стратегията за малките и средни предприятия (МСП), приета днес от правителството, са проблеми, свързани с масовите фалити на малките и средни предприятия, съобщи още тя.

Сред мерките по отношение на фалитите е ускоряване на процедурите и гарантиране закриването на фалирал бизнес в рамките на една календарна година.

Стратегията, която обхваща периода 2014 - 2020 г., ще стане реалност чрез едногодишни планове за действие, каза Бобева. Третата седмица на февруари ще е готов и съгласуван планът за действие за тази година. Повечето от мерките, които ще влязат в плана, вече се изпълняват, допълни вицепремиерът.

Сред другите мерки е ликвидиране на необоснованите закъснения на плащания по обществените поръчки или съкращаване на закъсненията до максимум една седмица, увеличаване на средствата по еврофондовете, предназначени за технологичен трансфер, развитие на бизнес инкубатори, предоставяне на финансови консултации на свръхзадлъжнели малки и средни фирми, съкращаване на разхода за получаване на документи за износ с около 15%.

Коментари: 0