Папазов: Новите турски такси не засягат превозвачите ни

Спешни реформи са наложителни и в БДЖ и те вече са започнали, подчерта транспортният министър

164 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Приетия от турските власти акт за увеличаване на таксите за преминаване през страната не трябва да има отражение върху българските превозвачи. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в предаването "12+3" на БНР. Той посочи, че документът дава предимство на международните договори пред националното законодателство, а България е страна по такъв международен договор. Темата, както и други проблеми между двете страни, ще бъдат обсъдени на среща между транспортните министри на България и Турция до 1 септември, когато новите такси влизат в сила.

Данаил Папазов съобщи, че е приел оставката на директора на ДАИ Валентин Божков заради повдигнатите обвинения. В автомобилна администрация са установени много нарушения и се правят системни проверки, посочи той. Нарушенията са различни - от издаване на книжки до лицензи за таксита и сертификати за психическа годност. "С това няма да спрат промените в ДАИ, тъй като са необходими спешни структурни реформи", коментира още Данаил Папазов и посочи, че в процеса ще бъдат включени активно и неправителствени организации, които работят в сектора на транспорта.

Спешни реформи са наложителни и в БДЖ и те вече са започнали, подчерта Папазов. Той посочи, че новият председател на Съвета на директорите на БДЖ Анелия Крушкова е експерт и професионалист и притежава нужните мениджърски качества да управлява холдинга. В началото на септември се очакват преговори с кредиторите на БДЖ и Министерството на финансите относно бъдещето на холдинга.

Подкрепи Economic.bg