Ал Кайда планира нови атентати в Европа

Американската Агенция за национална сигурност алармира за евентуални жп атетати на Стария континент

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Европа може отново да се превърне в цел за терористичната група Ал Кайда. Екстремисти на терористичната мрежа планират жп атентати в Европа, информира немският вестник „Билд“, като се позовава на информация от американската Агенция за национална сигурност.

В подслушвана от тях телефонна конференция между лидера на Ал Кайда Айман Ал Зауахири и водачи на регионални клонове на мрежата в страни от Близкия изток и Европа е била обсъдена серия от атентати върху високоскоростни влакове в цяла Европа, жп линии, тунели и влакови композиции, които са сред евентуалните цели на групата.

В Германия властите от две седмици внимателно следят жп линиите на високоскоростните влакове и композициите, които минават през гарите, а патрули от цивилни полицаи се използват като допълнителни средства за наблюдение.

Само преди седмица американският президент Барак Обама обяви пред медиите, че Ал Кайда губи позициите си, но въпреки това заплахата от евентуални атентати остава повече от сериозна.

Интересен е фактът, че след послушваната конференция, състояла се между 20 лидери, 20 посолства и консулства на САЩ в страни от Африка, Близкия Ивток и части от Азия са били временно затворени. Сред тях са Йемен, Мавритания и Бангладеш. Германия и Франция също съобщават за временно затворени посолства.

Подкрепи Economic.bg