Парламентът обсъжда оставката на кабинета

Премиерът Борисов и вицепремиерът Дянков не присъстват в залата

112 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Дебатите около оставката на кабинета "Борисов" започнаха. Залата е почти пълна, като присъстват почти всички министри от кабинета в оставка. Отсъстват обаче самият премиер Бойко Борисов и вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев предложи народните представители да поканят двамата в залата, но предложението му беше отхвърлено. "Нормално е, когато се предава властта, в Народното събрание да присъства премиерът", заяви червеният депутат.

Оставката на кабинета беше внесена в деловодството на парламента в сряда по обяд. Няколко часа преди това премиерът Борисов обяви решението си от трибуната на Парламента. В последствие стана ясно, че едва няколко човека са знаели предварително за решението на министър-председателя.

В писмото, изпратено до Народното събрание днес, премиерът Бойко Борисов заявява, че кабинетът ще изпълнява функциите си до избиране на ново правителство и ще направи всичко необходимо за осигуряване на приемственост.

От ГЕРБ в сряда заявиха, че няма да участват в програмен кабинет и в служебно правителство. От БСП и ДПС също обявиха, че няма да участват в опити за съставяне на правителство в този мандат, което автоматично ще доведе до предсрочни парламентарни избори. Като дата за тяхното провеждане вече се лансира 21 април.

Подкрепи Economic.bg