Парламентът одобри скока на пенсиите

Депутатите подкрепиха правителственото решение за увеличение от 1 април 2013 г.

Праламентът гласува проекторешение в подкрепа на решенията на правителството пенсиите и да се увеличат от 1 април 2013 г.  

След неколкочасов дебат и взаимни обвинения народните представители отхвърлиха проекторешението на Коалиция за България. Червените искаха правителството да индексира всички пенсии с 12.6% от 1 януари 2013 година, а от 1 юли следващата година да осъвремени всички пенсии с 50% от индекса на потребителските цени и 50% от ръста на работната заплата за последната календарна година. 

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов каза, че правителството е намалило дефицита в пенсионната система от 2.2 млрд. лв. на 1.9 милиарда лева. Той обвини предишните управляващи, че са увеличили дефицитите в пенсионната система с над 1 млрд. лв. и така са лишили повече съсловия от пари. Министърът изтъкна, че въпреки кризата правителството е успяло да повиши вдовишките пенсии и ще увеличи минималната работна заплата.

Благодарение на реформите, които бяха направени от българското правителство в социално-осигурителната система, имаме възможност от догодина да увеличим, пак казвам, всички пенсии средно с 9.3 на сто, добави той.

Социалистите заявиха, че предвиденото увеличение на пенсиите от април следващата година е предизборен ход на управляващите, но то няма да покрие дори наполовина ръста на инфлацията.

Както по-рано бе обявено от социалния министър Тотю Младенов, увеличението на пенсиите няма да е еднакво за всички, а ще зависи от годината на пенсиониране.

Коментари: 0