Перник получи още 1 млн. лева за щетите от труса

Следващата седмица изграждат първите сглобяеми къщи за най-тежко пострадалите от земетресението

Още 1 002 467 лв. ще получи Перник за укрепване и ремонт на сгради, пострадали от земетресенията. Средствата бяха разпределени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет .

Половината от сумата се предоставя за  помощи на жители от града, а останалите  500 000 лв. – за укрепване на общински сгради.

С последното решение на Междуведомствената комисия в Област Перник са подпомогнати над 450 домакинства, 29 обществени сгради, както и храмът „Св. Иван Рилски”. В допълнение Министерството на културата отпуска допълнителен ресурс от 120 000 лв. за ремонт на пострадалите от труса читалища, уточняват от правитеслтвената пресслужба.

През следващата седмица започва изграждането и на първите 10 сглобяеми къщи, осигурени за най-тежко пострадалите със средства от националната благотворителна кампания на Българския червен кръст. От няколко седмици на терен в Перник и Радомир работят доброволци, които безвъзмездно оказват помощ на пострадалите домакинства за отстраняване на щетите от земетресенията.

Общият размер на финансова помощ за областта до момента възлиза на 15 млн. лв.

Коментари: 0