Петър Андронов: Няма желание да се разкриват работни места

Според главния изпълнителен директор на СИБанк в бюджета за 2013 г. е заложено увеличаване на безработицата, което не би трябвало да бъде така

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Това, което не открих достатъчно в бюджет 2013 г. е желанието да се увеличат работните места. Това каза главният изпълнителен директор на СИБанк Петър Андронов по време на конференцията Next Year's Business Plan днес. Той добави, че има и някои стимулиращи елементи, но като цяло очакванията за безработицата са негативни.

"В бюджета за следващата година е записана средномесечна безработица от 12.4%, а в края на тази година е под 12%. Не би следвало да предвиждаме влошаване, а по-скоро обратното - подобряване", коментира Андронов.

Той добави, че стимулиращите елементи са оперативните програми, които трябва да ни осигурят 3.5 млрд. евро. По неговите думи те могат да осигурят допълнителна заетост.

"И в момента в България има работни места, които не са заети. Това е така защото нашето съвремие корено променя структурата на квалификацията и на експертизата, която се очаква от хората, за да заемат някаква работна позиция", коментира шефът на СИБанк. Според него технологичното развитие променя из основи необходимостите на бизнеса.

"Образователната система трябва бързо да се настройва към тях и да ги осигурява. Производството на икономисти и юристи с темпото, с което се случва това сега е последното, от което има нужда сега България. Инженери и лекари се подготвят в много по-малка степен", добавя Андронов.

Той обяви, че прогнозите на СИБанк са за икономически ръст от 2% през 2012 г. "Смятаме в базисния си сценарий, че при равни други условия и устойчива външна среда, ще има добър потенциал за растеж", каза той.

Банкерът предвижда едноцифрен ръст на кредитирането догодина. "Спестовността ще е по-висока от процентния растеж на кредитните портфейли на банките. Лихвените проценти по депозитите се задържаха на едни и същи нива през последните месеци. Просто вложителите започнаха да пласират по дългосрочни спестявания в лева, което забавя понижаването на общата средна цена на ресурса на банките и това им пречи да свалят по бързо лихвите по кредитите", каза Андронов. По неговите думи обаче нормалната логика на пазара показва, че трябва да чакаме понижение на лихвените проценти макар и много по-бавно отколкото ни се иска.

Коментари: 0