Peugeot иска помощ от държавата

Автомобилният производител прави всичко възможно да не затвори и втората си фабрика във Франция

6890 ~ 1 мин. четене

Вторият най-голям производител на автомобили в Европа - SA Peugeot Citroen е намерил начин да не затвори и втората си фабрика във Франция, пише Reuters. Планът на компанията обаче включва искане на държавна помощ, като според неофициалната информация молбата вече е изпратена до правителството.

Финансовата помощ, която може да се изразява и в данъчни облекчения, трябва да бъде предоставено от кабинета в Париж и регионалните правителства, твърди друг източник. Нейната цел е да се запазят както да се запазят мощностите в Севелнорд, така и да не се намаляват заплатите на всички 2700 работници.

"Ние имаме реален проблем със стратегията на Peugeot, с алианса с General Motors и с поведението на главния акционер", заяви преди няколко дни министърът на промишлеността Арно Монтебург пред канал France Inter.

Правителството, което на 25-и юли ще представи план за предоставяне на подкрепа на френската автомобилна промишленост, отклонява обявяването на нова програма за подпомагане при обновяване на автомобили. „Ние се стремим към масивна подкрепа за иновативни и екологични превозни средства, хибридни и електрически", казва министърът, като допуска въвеждането на някакъв еко-бонус.

През този месец Peugeot обяви, че към вече предвиденото съкращение на 6 000 работници, ще се прибавят още 8 000. Освен това компанията ще затвори фабриката си Aulnay в близост до Париж.

Вчера Peugeot обяви официално, че ще засили сътрудничеството си с Toyota. Японският концерн ще купува лекотоварни автомобили от гамата на европейския алианс - Peugeot Expert и Citroen Jumpy и ще ги продава в Европа под името си Toyota. Очаква се те да бъдат произвеждани именно в Севелнорд.

Подкрепи Economic.bg