Пламен Орешарски: Организацията в Сочи беше безупречна

Личи, че са вложени много пари, всичко е модерно и по последните тенденции, казва министър-председателят

Възторгът на един премиер

124 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Министър-председателят Пламен Орешарски очевидно е останал впечатлен от милиардните инвестиции в Сочи – 2014, което личи от изявлението му за БНР по темата. "Заслужава си да се започне от инфраструктурата, тя е изключително впечатляваща. Личи, че са вложени много, много пари, всичко е модерно, съоръженията са може би по последните тенденции, дотолкова доколкото аз успях да преценя, разбира се, но всички специалисти казаха същото”, заяви премиерът.

„Организацията беше безупречна, ми се струва”, заяви Орешарски по повод откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи, които дори при рекорден бюджет от 50 млрд. долара получават силна критика. Предишните игри в Пекин и Лондон са с двойно по-малко вложения, но бяха проведени на най-добро ниво, което според руските независими и опозиционни медии се дължи на факта, че в Сочи са строяли близките до Путин олигарси като Олег Дерипаска, смятан от местните за "господар на града". 

Орешарски разказа още, че често му задавали въпроса дали мерките за сигурност не дразнят. „Бих подчертал, че бяха доста ненатрапчиви, макар че видимо си личаха засилени мерки за сигурност, но не чух оплаквания от тях, така че всичко беше перфектно. Може би нашите зрители са имали възможността да видят официалната част и откриването и така са добили частична представа за атмосферата, но там, на място, действително е много впечатляващо", добави премиерът.

На въпрос дали инвестициите ще се възвърнат според него, Орешарски отговори, че е задал същия „почти комерчески въпрос” на руския вицепремиер, който пряко е отговарял за изграждането: „Той се усмихна и каза "Не търсете в комерческия смисъл на думата възвращаемост, ние имаме за цел да развием целия регион и мисля, че от тази гледна точка са постигнали целите”.

„Сочи е доста неузнаваем вече град, а големите средства са не толкова в спортните обекти, колкото действително в инфраструктурата в Сочи и в околността, така че, ако се погледне от тази гледна точка, сигурно целите са постигнати още сега”, казва Орешарски.

Премиерът беше далеч по-лаконичен за кратката си среща с руския президент Владимир Путин и с колегата си Дмитрий Медведев. Той обясни само, че "Южен поток" не бил обсъждан:  „Това не сме дискутирали като проект, по-скоро говорихме за двустранните взаимоотношения, търговския баланс, голямата асиметрия в търговския баланс и наблегнах на необходимостта да направим така, че да се увеличи българския експорт, за да свие поне частично тази голяма разлика."

На кратката си среща с премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган, Орешарски обсъдил отложената визита на външния министър на Турция в България и предстояща среща между транспортните министри на двете страни по проблемите на превозвачите.

Още в петък вечер, пресслужбата на правителството съобщи, че Орешарски е провел срещи и с президента на Азербайджан Илхам Алиев и с президента на Узбекистан Ислам Каримов.

Снимката на Орешарски от профила на румънския му колега Виктор Понта пък разбуни духовете в България, понеже той е в компанията украинския държавен глава и смятания за диктатор Ислам Каримов.

Подкрепи Economic.bg