Плащаме по-скъпо за доктор един месец

С увеличението на минималната работна заплата от 1 май таксата за джипи скача с 20 стотинки

6240 ~ 1 мин. четене

Един месец пациентите ще плащат по-високата такса от 2,90 лв. за посещение при личен лекар, както и 5,80 лв. за престой в болница, научи в. "Стандарт" от здравното министерство. Причината е, че вероятно от 1 юни ще влезе в сила спешната поправка в Закона за здравното осигуряване, която министър Десислава Атанасова днес вкарва на заседанието на правителството.

Бързата мярка се налага заради гаф на предишния здравен шеф Стефан Константинов. Той пропуснал да изпълни правителствено решение таксите при джипи и за всеки ден престой в болница да не са обвързани с минималната работна заплата. И те още са съответно 1% и 2% от минималната заплата. Така с увеличението й от 1 май от 270 лв. на 290 лв. таксата за джипи скача с 20 стотинки, а другата - с 40 стотинки.

В "Стандарт" читатели от София сигнализираха, че джипита не им издават касови бележки за таксата, която им взимат за преглед. Иначе повечето хора в активна възраст казваха, че ако нямат точно 2,70 лв., оставят 30 стотинки бакшиш на личния си лекар. В столицата обаче има и много изрядни джипита, които чукват касов бон за всеки прегледан пациент.

Подкрепи Economic.bg