Плевнелиев: Има малка група олигарси, които все още са много силни

На ключови позиции се назначават хора, които „имат мисленето на старата комунистическа система и дори са с принадлежност към бившата Държавна сигурност", допълва президентът пред немското издание Focus

Снимка: БГНЕС

156 ~ 1 мин. четене

Българският президент Росен Плевнелиев предупреди за опасност от трайна нестабилност в България. „За съжаление дори след 23 години преход все още не можем да се гордеем с демокрацията си", казва президентът в интервю за последния брой на списание Focus.

„Правосъдната система все още не функционира достатъчно ефективно. Партиите воюват, липсва национален консенсус за икономическите и политическите приоритети. Трябва да внимаваме, да не започне влошаване на ситуацията, което да доведе до трайна нестабилност", казва Росен Плевнелиев.

След неколкомесечни протести Плевнелиев определя ситуацията в България като напрегната, пише още Focus. По думите му гражданите, а не политиците ускоряват демократичното обновление. „Това има и положителна страна: Възниква истинско гражданско общество", смята Плевнелиев.

Той допълва, че още има „малка група все още могъщи олигарси", както и че на ключови позиции се назначават хора, които „имат мисленето на старата комунистическа система и дори са с принадлежност към бившата Държавна сигурност".

Изданието допълва, че протестите настояват за оставка на правителството, както и че управляващите отказват да се оттеглят. От своя страна привържениците на правителството настояват за оставката на президента Росен Плевнелиев.

През февруари предходното правителство на Бойко Борисов подаде оставка заради протести срещу високите цени на тока и мизерията, пише още Focus.

Подкрепи Economic.bg