Подпомагат животновъдите с пари от Катар

Фермерите ще връщат готова продукция, обясни Найденов

Изготвена е финансова схема за подпомагане на българските животновъди чрез депозити от Катар. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов, предаде Фокус.

Стопаните ще могат да черпят средства, за да увеличават животните си, най-вече агнета и телета, а ще връщат средствата не в пари, а с продукция. 

Найденов уточни, че стопаните няма да оперират с пари. Те ще получават парите, ще получават фуража, и насреща ще трябва да представят продукция. 

Катар ще направи депозит в български банки, за да може да се използва той по-практично, обясни министърът. По думите му управляваното от него ведомство и Държавен фонд „Земеделие” са разработили финансовата схема и днес са я предложили на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков. 

Премиерът Бойко Борисов уточни, че България има традиция в това отношение, тъй като навремето „Родопа Импекс” са работили по този начин - дават се пари или фураж на производителите, които след една година връщат агнета, телета или пилета. 

„Идеята е част от парите, които са на депозит в БНБ от страна на Катар, да отидат в Българската банка за развитие, а вече оттам нататък ще има предприятие, което да оперира със средствата и съответно да ги раздава на малките и средни производители, а може и на по-едри.

Премиерът е поставил срок на Министерството на земеделието и храните до вторник-сряда да подготвят финансовата схема, за да може министър Симеон Дянков да я одобри и се продължи нататък.

„Нещо, което в годините сме го правили, можем да го направим и сега, така че то е готово като схема и до десет дни, когато те се върнат, ние ще им го предложим директно на тях”, каза Найденов.

Премиерът обясни, че е разговарял с катарския си колега, ако има лихва тя да е символична под 1 процент. Той обаче изрази надежда да не се стига до подобно оскъпяване, а да се стигне до решение за безлихвено отпускане на заемите.

Коментари: 0