Полиция и прокуратура влизат в ОЦК-Кърджали

6378 ~ 2 мин. четене

Полицията и прокуратурата влизат в ОЦК Кърджали. Това заяви пред БНР социалният министър Тотю Младенов. Предприятието е собственост на бившия вече шеф на \\\\\\\"Горубсо\\\\\\\" Мадан Валентин Захариев.

Министърът на социалната политика пристигна днес в града и се срещна с шефа на полицията, с окръжния прокурор на Кърджали, синдикатите и местната власт.

Сигнализирах прокуратурата и полицията, които започват разследване в комбината, съобщи Младенов. Собственикът на ОЦК Валентин Захариев е застрашен от 3 години затвор, тъй като не е обявил в 30-дневен срок изпадането на предприятието в неплатежоспособност.

Комбинатът е длъжник на ВиК и на други общински дружества, каза Младенов. И допълни, че Министерството на икономиката води разговори с кредиторите на предприятието. 

Над 47 акта за 115 хиляди лева е съставила Инспекцията по труда на ОЦК, посочи социалният министър. Още през 2010 година прокуратурата е била сезирана за нарушения от страна на предприятието, но обвинението е отказало да образува дело. 

Не може хората да продължават да стоят като заложници в завода, не може Захариев да продължи да разиграва тях и държавата, категоричен е Младенов. Към момента задълженията за заплати са за около 1 милион лева.

Заради неизплатените възнаграждения днес работниците от Оловно-цинковия комбинат блокираха за час един от изходите на Кърджали към Хасково, минаващ пред завода.

Над 300 работници са поискали разпечатки за задълженията към тях, които ще депозират в съда.

Чакаме министърът на икономиката Делян Добрев да пристигне в ОЦК и тогава ще решим какво да правим, но ако не се намери някакво решение на въпроса с изплащане на трудовите ни задължения в целия им размер, е възможно да преминем към някаква форма на гражданско неподчинение, заяви вчера лидерът на синдикалната структура към КНСБ в комбината Бельо Стайков.

В събота след разговор с премиера Бойко Борисов областният управител на Кърджали Иванка Таушанова съобщи, че правителството има воля и лостове да разреши кризата в Оловно-цинковия комбинат, така както го направи в „Горубсо Мадан” и това ще стане възможно най-скоро. Борисов уверил, че е възложил на министъра на икономиката Делян Добрев да посети Кърджали в началото на работната седмица. Според Таушанова премиерът е обнадежден, че и „Горубсо”, и ОЦК имат добри перспективи за развитие.

Доскоро двете дружества бяха с един собственик - „Интертръст” на Валентин Захариев, но след намесата на премиера, Захариев продаде маданското дружество на бизнесмена Николай Вълканов.

Още едно дружество на Захариев - в Пловдив, е задължено на около 100-ина работници, посочи социалният министър.

Общо 500 са предприятията в страната, които имат забавени плащания и осигуровки, каза Младенов. В момента контролните органи нищят проблемите в тези фирми.

Подкрепи Economic.bg