200 милиона за пестене на ток

6488 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

40 млн. евро за големи предприятия и 150 млн. евро безвъзмездна финансова помощ за малки и средни фирми ще бъде дадена по европейските програми за енергийна ефективност. Това съобщи във Варна зам.-министърът по икономика, енергетика и туризъм Жулиета Хубенова.

В момента вървят оценки на големите предприятия, които ще получат безвъзмездно 40 млн. евро, за да намалят своята енергоемкост. Отделно 150 млн. евро за малкия и средния бизнес ще бъдат отпуснати по схема, която ще бъде открита до края на април. Насоките за кандидатстване ще се дадат за публично обсъждане до края на този месец. От 30 до 50% ще получи всяка компания, която кандидатства и успешно реализира проекта. Таванът за фирма е 1 милион евро.

Парите се отпускат от ЕБВР чрез банките у нас, като фирмите първо трябва да реализират проекта за да получат финансирането. Средствата се дават за смяна на двигатели на котлета, дограма, изолация, саниране, както и за закупуване на нови машини и оборудване, които са енергоспестяващи.

"Това е като кафе "две в едно" – техническа модернизация, насочена към енергийна ефективност", каза зам.-министър Хубенова. Тя откри в Аксаково нов логистичен център на фирма "Димов къмпани" ЕООД, като инвестицията е 4 млн. лева, съобщи нейният собственик Красимир Димов. Това е една от водещите фирми в България. Участвала е в проектирането и монтажа на осветлението на АЕЦ "Козлодуй", националния стадион "Васил Левски", стадион "Калиакра" в Каварна и новото американско посолство.

Подкрепи Economic.bg