Полиция щурмува площад "Таксим" в Истанбул

Органите на реда разчистват барикадите с бронирани машини

3653 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Стотици турски полицаи са се събрали около основния булевард, водещ до площад "Таксим" в Истанбул и са нахлули сред протестиращите, които изразяват недоволството си срещу реконструкция на парк в мегаполиса. За щурма на полицаите съобщи Reuters, като се позова на свидетели от мястото на протеста.

Телевизионният канал NTV, който излъчва протестите, както и други медии съобщават, че органите на реда в Турция се готвят да премахват барикадите, които са издигнати от демонстрантите в района около площад "Таксим". Мястото е сцена на ожесточени сблъсъци между полицията и протестиращи.

Демонстрантите са отвърнали на щурма с коктейли "Молотов", а полицията използва бронирани машини, сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне протестиращите.

Полицейската акция идва часове след противоречивото поведение на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който първоначално обяви, че е готов да се срещне с лидерите на протеста, за да изслуша техните искания. Вчера обаче Ердоган предупреди, че търпението му, и това на неговото правителство, "има граници". Коментарът бе направен по повод поредния ден на протести с искане за оставката му.

Подкрепи Economic.bg