Политиците имат полза от бедните и необразованите

Политикът губи 100 хил. гласа, ако тези хора са образовани, не са зависими от държавата и мислят критично, смята икономистът Петър Ганев

236 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

В голяма степен политиците имат стимул да държат хората в зависимост, бедност и необразованост. Тази теза беше развита в ефира на bTV от икономиста от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев. Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч" пък разви тезата, че партиите предпочитат да говорят и да "си мерят социалните пакети", отколкото да търсят начини да създават работни места.

"Политикът губи 100 хил. гласа, ако тези хора са образовани, не са зависими от държавата и мислят критично. Заради това политиците ги държат зависими. Ако хората са на социални помощи, те са зависими и чакат само да видят дали ще има коледни добавки. Тези, които са извън пазара на труда ги държиш там, защото отново се притесняват да не станат и те независими, а от там и критични", коментира Ганев.

"Партиите, които в събота си мериха митингите, през последната година си мерят социалните пакети, вместо да търсят начин как да създават работни места. Не знам защо го правят, но има значение дали партиите търсят решение на проблемите, или просто раздават пари за социални подпомагания", коментира Богданов.

И двамата икономисти се обединиха около тезата, че основният проблем в България са неработещите хора, а не толкова тези с ниски доходи.

"Има работещи бедни, но по-големият проблем са хората, които дългосрочно нямат работа, и които представляват огромния брой бедни в страната", смята Петър Ганев. Той цитира изследване, според което има 7 пъти по-голям шанс да си беден, ако си безработен, отколкото ако работиш на минимална заплата.

"По-добре да имаш малък доход, отколкото никакъв. В България има малко случаи на намаляване на заплатите. В повечето случаи се прибягва към уволнения. Тази година има малко повече работещи, независимо, че са на ниски доходи. Това все пак е леко подобрение на пазара на труда.", смята Лъчезар Богданов.

Подкрепи Economic.bg