Реформите в Китай засилват риск-апетита на финансовите пазари

Златото прекъсна 3-дневната печеливша серия и понижи стойността си поради спад във физическото търсене

80 ~ 3 мин. четене

Безопасният долар спадна в понеделник, след като Китай обяви своите най-радикални икономически и социални реформи за последните три десетилетия, вдигайки апетита на инвеститорите за по- високодоходни валути като австралийския и новозеландския долари.

Засиления апетит на инвеститорите за по-рискови активи избута долара да най- ниското му ниво спрямо еврото от 6 ноември до сега, докато глобалните пазари на акции се изкачиха, задвижени от плановете на Китай, втората по големина икономика в света.Китайските акции регистрираха най-голямата си печалба за повече от два месеца, докато глобалните акции достигнаха най-високите си нива от началото на 2008 г.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, спадна с 0,1% до 80.738. Еврото последно се търгуваше на печалба от 0,1% за 1.3512 долара.

Австралийският и новозеландският долара са склонни да се представят добре, когато инвеститорите са склонни да поемат по- голям риск, или при наличието на по-добри перспективи за Китай.

Японската валута се счита за безопасен актив, защото е високоликвидна. Както йената, така и долара, с лихвените си проценти близо до нулата, се използват за финансиране на по-рискови транзакции, метод, известен още като "кери трейд" търговия.

Доларът слезе от върховете миналата седмица, след като шефът-в-изчакване на Фед, Джанет Йелън, подкрепи надеждите, че ще запази програмата за месечно изкупуване на облигации непокътната до края на годината. Повечето инвеститори сега очакват Фед да започне намаляването на стимулите едва през март 2014 г.

ЕЦБ също обеща да запази лихвените проценти близо до рекордно ниски нива, като може тепърва да предприеме нови действия, докато ЯЦБ вероятно ще бъдат агресивни в осигуряването на парични стимули, за да достигнат целевите си нива на инфлация. ЯЦБ ще проведе редовното си заседание през тази седмица и се очаква да запази своята ултра- облекчена политик.Спрямо йената, доларът се търгува на загуба от 0,1% за 99.80 йени.

Инвеститорите ще следят внимателно предстоящите данни за САЩ, за да преценят момента, в който ще започне прекратяването на изкупуването на облигации от Фед.

Ключови данни, които ще бъдат публикувани в сряда, са продажбите на дребно през октомври. Данни от петък показаха, че валутните спекуланти са добавили по-благоприятни за долара залози и са били дори още по-негативно настроени към йената през седмицата, приключила на 12 ноември.

Златото прекъсна 3-дневната печеливша серия и понижи стойността си поради спад във физическото търсене

Златото изгуби повече от 1% в понеделник, след като намаленото физическо търсене накара инвеститорите да осребрят печалбите от последните три дни. Печалбите при акциите намалиха привлекателността на кюлчетата, в ролята им на безопасен актив.

Печалбите на фондовата борса отклониха инвестиционния интерес от златото, след като индексите Dow и S&P 500 се покачиха до рекордни върхове по- рано през сесията, преди инвеститорите в акции да приберат печалбите.

Кюлчетата се оказаха под натиска на оптимизма около световната икономика, дължащ се на признаците за амбициозни икономически реформи в Китай и възможността за удължаване на стимулите на Фед.

Отражение върху инвеститорските нагласи даде още и продължаващият спад в притежанията на SPDR Gold Shares, най-големият публично търгуван фонд, базиран на злато.

Спот цените спаднаха с 1,3% до 1273.08 долара за тройунция. Металът бе спечелил почти 2% през последните три дни.Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха с 15.10 долара до 1272.30 долара за тройунция при обем на търговията около 40% под 250-дневната пълзяща средна.

Златото доминираше по време на паническото бягство от стоковия пазар през седмицата до 12 ноември, когато хедж фондовете и спекулативните инвеститори разпродадоха над 4 млрд. долара под формата на американски фючърси и опционни контракти, показаха данни в петък.

Търсенето на злато от страна на главните потребители в Азия остана приглушено в понеделник. Китайските премии спаднаха до 5.50 долара за тройунция от около 7.50 долара в петък.

Цените страдат също и от недостиг на търсене от страна на Индия, която се предвижда да бъде изместена от Китай като номер едно купувач на злато в света за тази година, след като индийските власти увеличиха вносните мита върху метала.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg