Правителството решава за оставката след евроизборите

Ако управляващото мнозинство спечелят повече от половината депутатски места, това означава, че мнозинството и правителството имат подкрепата на хората, категоричен е депутатът от ДПС Йордан Цонев

120 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Твърде възможно е да има предсрочни избори. Това каза в ефира на Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той обаче направи уточнението, че това може да се случи едва след изборите за Европейски парламент през май, и само ако резултатите са негативни за управляващата коалиция ДПС-БСП. "Отиваме май месец на европейски избори и резултатът на тези избори ще покаже какво ще правим", добави той.

"Ако управляващото мнозинство спечелят повече от половината депутатски места, това означава, че мнозинството и правителството имат подкрепата на хората. Тогава ще решим как да продължим. Ако над 50% от гласовете бъдат спечелени от партиите, които не са в мнозинството, ще определим дата за избори", обясни Йордан Цонев.

Според депутата от ДПС е контрапродуктивно за икономиката и обществото да има избори преди май. "Евроизборите са барометърът. Ако нямаме подкрепа, отиваме на избори. Ако имаме - сядаме и започваме да говорим как ще работи правителството, в същия формат ли ще работи, в същия състав ли ще работи, ще има ли предсрочни избори", добави той. Цонев е категоричен, че не може да се кара правителството да работи като служебен кабинет. "Когато има точен хоризонт, то се превръща в служебен кабинет. Това ще се отрази зле на икономиката и на работата на министрите", смята депутатът.

Запитан дали има обяснение защо един от най-продуктивните сектори у нас, IT браншът, иска оставката на кабинета, Цонев съзря конспирация, свързана с кръга на Иво Прокопиев. "Ако тези 36 IT компании са от кръга на Саша Безуханова и кръга "Прокопиев", нещата за мен са политически. Сигурен съм, че са такива. За да искат оставка, тези компании трябва да кажат защо. Категорично искането е политическо. Всяко искане за оставка е политическо", заяви Цонев.

"Какво от това, че хората не знаят името на Орешарски, те подкрепят политиките на правителството", заяви Йордан Цонев. Думите му са коментар във връзка с партийния митинг на коалиционните партньори в събота. Цонев обясни, че много от избирателите на БСП изпитват трудности с българския език и за тях вероятно е трудно да произнасят името на министър-председателя Пламен Орешарски.

Председателят на бюджетната комисия към парламента изрази своето възхищение от партийното шествие в събота. "Много беше хубаво", каза той. По думите му подкрепата към кабинета е ясна, защото "ние всяка събота и неделя се срещаме с избирателите си и те искат ние да останем". Цонев аргументира подкрепата към правителството с Бюджет 2014.

По думите му вече има споразумения с всички браншове, които протестираха или готвеха протести заради недостиг на средства. Народният представител от ДПС посочи, че има пари както за животновъдите, така и за лекарите. Освен тези мерки, той заяви, че в бюджета за следващата година е заложена и идея, насочена към голямата част от хората, които взимат минимална заплата. В края на годината те ще могат да си взимат парите от данъка върху общия доход.

"Ще знаем какво ще струва това на държавата едва, когато хората започнат да подават декларации. Но е заложено от тази мярка да се възползват между 250 и 400 хиляди българи", обясни Цонев. Според него това е много важна политика за кабинета, след като 4 години доходите не са се вдигали по време на "Дянковото финанстване".

"Политиката се прави не, за да те харесват", каза още депутатът и уточни, че с Бюджет 2014 се изпълняват част от идеите на КНСБ. Такова е решението за връщане на данъка за общ доход. Цонев допълни, че с парите за следващата година са удовлетворени исканията на лекари, зъболекари и други сектори.

Депутатът опроверга твърдението, че парите за подслушване ще са повече отколкото по времето на управлението на ГЕРБ. "Реално парите ще са три пъти по-малко", каза той и уточни, че от тези близо 50 млн. лева се предвижда да бъдат дадени 12 млн. лева за сграда на бившата ГДБОП и за сигурност.

Подкрепи Economic.bg