Помрачиха поклонението пред Апостола в Русе

Симпатизанти на ВМРО, подкрепени от общински съветници на някои партии, използваха случая, за да скандират антиправителствени лозунги

204 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Паметта на обесения от турците преди 140 години български революционер Васил Левски бе поругана след "честването", устроено тази вечер от местната структура на ВМРО - Русе пред символа на града ни - Паметника на Свободата. Едва ли близо 1000-та души, участвали в шествието, което започна от Пантеона с патриотични лозунги и скандирания, са предполагали, че след като преминат по главната пешеходна улица "Александровска" ще станат свидетели, и може би повечето неволни участници, в протест, замислен вероятно предварително от местния лидер на партията Искрен Веселинов и за съжаление подкрепен от тукашни общински съветници от БСП, ВМРО и друг политически сили.

След като склониха глава пред огромния образ на Апостола и си припомниха значимостта на делото му в светлината на запалените десетки факли, стотиците в множеството бяха подбудени да скандират "Мафия", "Оставка" и т. н. от организаторите буквално минути след края на обявената първоначално като патриотична проява.

Може би нагласата на духа у организаторите още в самото начало е била към изкривяване на възпоменателното честване в неистово осъждане на 23-те години преход в България и заклеймяване на всички представители на политическата класа. Защото няма как да си обясним извадените веднага плакати с искания за оставка на кмета на Община Русе Пламен Стоилов, синхронизираните викове на младежите отпред и тълпата, отправените публично обиди към местното самоуправление и правителството.

Нека само да припомним на русенци, че допреди няколко години Веселинов бе председател на Общински съвет - Русе и в качеството му на такъв също бе част от управлението на града. Друг русенец - Красимир Каракачанов, пък бе народен представител дълги години и в резултат от това наедря на килограми и на банкови сметки. А какво направи за Русе нека си спомни всеки един жител и посочи с ръка съграденото от него или тогавашното държавно ръководство по негова инициатива.

Та да се върнем на протеста. Хората бяха употребени от една политическа сила и подкрепящите я няколко партии и граждански организации навръх паметен за България ден. Това е подигравка с живота и делото на Апостола в центъра на Русе. Вероятно тази оценка бе споделена от повечето участници в честването, преляло в протест. Това се видя от десетките отказали да се включат в шествието по бул. "Цар Освободител", бул. "Скобелев", ул. "Борисова".

На практика не повече от 200 - 300 души решиха да последват Искрен Веселинов и младежите от ВМРО, като сред тях имаше и доста непълнолетни. Обикновените граждани казаха "Не" на подмяната на честването на годишнината с псевдо - патриотичен изблик на подготвяната "промяна" със сила вместо чрез законовата форма - избори. И гласуваха с краката си към домовете. Така шествието се "разпадна" от само себе си, а организаторите му отнесоха немалко цветисти думи от стотиците недоволни шофьори в натоварения час пик.

Подкрепи Economic.bg