Порт „Бургас“ чака в края на май първите тръби за „Южен поток“

Дружеството на Кирил Домусчиев ще приема и складира тръбите за мегапроекта на "Газпром" у нас

Автор: Николай Марченко

Първите тръби от газопровода „Южен поток” пристигат на бургаското пристанище в края на месеца. Това съобщи изпълнителният директор на концесионната компания на бургаското пристанище - „БМФ порт Бургас” капитан Жорж Дерелиев. По този начин дружеството на бизнесмена Кирил Домусчиев ще спечели от проекта на руския монополист "Газпром" у нас.

От БМФ поясниха, че разтоварването ще стане на 32-ро корабно място в концесионната територия на западното пристанище. „Те ще бъдат разтоварвани от нови мобилни 100-тонни кранове, каквито до сега е нямало в Българско пристанище”, похвали се директорът на порта. „Тръбите ще се складират на една от реновираните товарно-разтоварни площадки с площ от 50 000 кв. м., която е одобрена от представителите на „Южен поток”, каза Дерелиев.

В Бургас тръбите щели да се заварят по четири, като складирането на заварените тръби ще започне през септември. Те ще са с дължина 49 метра и тегло над 40 тона. Пояснява се, че тръбите основно ще пристигат от двама руски производители и един европейски.

Подводната част на газопровода ще се състои от четири паралелни тръби. Според Дерелиев първата тръба ще бъде доставена в Бургас и Варна от общо около 840 хил. тона тръби, които са „дебелостенни, специално произведени за този предизвикателен проект”.

„Това е може би най-дълбоководния проект-газопреносна мрежа, който се изгражда на около 2 200 – 2 300 метра дълбочина и доколкото имам информация, такъв не е изграждан до сега”, твърди шефът на бургаското пристанище.

По информация на проектната компания „Южен поток транспорт” една част от втората тръба една ще е от руски производител, а друга - от японски. „Сега очакваме в следващите дни тук да пристане първият кораб с тръби от Русия и да започне регулярната доставка”, обобщи Жорж Дерелиев.

Коментари: 0