Повече пари за снегопочистване в Бюджет 2013

Общините ще разпределят 19 млн. лв. за поддръжка на пътищата през зимата

3725 ~ 1 мин. четене

Фирмите за зимно поддържане и снегопочистване ще получат повече пари от общините. Това е записано в проектобюджета за 2013 г. За зимно поддържане през следващата година общо местната власт ще получи от държавата 19 млн. лв., докато през 2012 г. даденото по перото е 14 млн. лв.

 Миналата зима се оказа тежка и доста общини привършиха бюджетите за снегопочистване, които се финансират и от събираната от тях такса смет. Така се случи в най-големия град в страната София, която на няколко пъти прехвърля допълнителни пари от лятното към зимното поддържане.

За ремонт и изграждане на нови пътища общините ще получат през 2013 г. общо 50 млн. лева спрямо 42.5 млн. лева за тази година. Като цяло ръст има в отделените от държавата пари за капиталови разходи - от 70.2 млн. лева за тази година до предвидените за следващите 12 месеца - 101.9 млн. лева.

За сметка на това общините ще получат по-малко средства в общата субсидия за делегираните от държавата дейности и общата изравнителна субсидия.

Финансовото министерство е по-щедро към местната власт в предстоящата изборна година. В проектобюджета се предвижда държавата да даде на общините общо почти 2.3 млрд. лева, докато за тази година отделените средства са малко над 2.1 млрд. лева.

Голяма част от общините ще получат повече пари, като разпределението е равномерно и не се наблюдава местна администрация, която да получава привилигировано увеличена субсидия.

Подкрепи Economic.bg