Удължиха преговорите между Гърция и "тройката"

Според гръцкия финансов министър Янис Стурнарас разговорите ще продължат и следващата седмица

72 ~ 2 мин. четене

Гърция и "тройката" (ЕЦБ, МВФ и ЕС) ще възобновят преговорите си след срещата на Еврогрупата в понеделник, пише гръцкото издание „Катимерини". Вчера източници от гръцкото правителство казаха, че разговорите ще продължат още две седмици.

Финансовият министър Янис Стурнарас се срещна с представители на "тройката" в събота, като срещата продължи повече от три часа. Министърът съобщи, че разговорите ще трябва да продължат следващата седмица, тъй като все още няма окончателно споразумение по отношение на детайлите по пакета от бюджетни съкращения в размер на 1.5 млрд. евро, изисквани от кредиторите на Гърция.

„Преговорите ще продължат, тъй като все още има някои различия по някои въпроси", заяви Стурнарас след среща с премиера Андонис Самарас в събота. Той настоя, че различията, които трябва да се изгладят, са по-скоро фискални, отколкото политически.

„Политически решения няма да бъдат търсени, просто се водят преговори с „тройката", заяви той, добавяйки, че представителите на международните кредитори, които са на посещение в Гърция, ще присъстват на срещата на Еврогрупата в понеделник, за да докладват за преговорите в Атина.

Гърция се надява, че след техните сведения финансовите министри от еврозоната ще потвърдят, че в преговорите е постигнат напредък. Говорейки в Рияд в събота, директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че преговорите в Атина са „много добри и продуктивни". Еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен заяви, че преговорите са „се придвижили" и постигането на споразумение може да бъде въпрос на дни.

Стурнарас, който също ще присъства на срещата, ще очертае пакета, който предвижда бюджетни съкращения в размер на около 9 млрд. евро за следващата година и 4.5 млрд. евро за 2014 г. „Тройката" вероятно ще увери Еврогрупата, че тези мерки ще означават, че Гърция ще изчисти своя първичен дефицит през следващата година и че целта за първичен излишък от 4.5% за 2014 г. може да бъде постигната едва през 2016 г. Ако министрите не одобрят тази промяна в целите, тогава е вероятно „тройката" да се завърне в Атина с искане за допълнителни съкращения. Това ще усложни преговорите и ще отложи допълнително изплащането на следващия транш от гръцкия спасителен заем.

Подкрепи Economic.bg