Правителството подкрепя Турция за членство в ЕС

Считаме, че е необходимо да се ускорят дейностите за изготвянето на пътна карта за визовите облекчения от ЕС за турски граждани, обяви външният министър Кристиан Вигенин

188 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

София подкрепя искането на Турция за членство в ЕС. Това е казал намиращият се на посещение в Турция министър на външните работи на България Кристиан Вигенин, цитиран от CNN Turk. Вчера министърът се срещна за първи път с турския си колега Ахмет Давутоглу в Анкара.

"България подкрепя искането на Турция за членство в ЕС. Доволни сме от решението за отваряне на преговорна глава №22. Считаме, че е необходимо да се ускорят дейностите за изготвянето на пътна карта за визовите облекчения от ЕС за турски граждани и паралелно с това - за подработването на спогодбата с Турция за обратно приемане (реадмисия)", посочи още Вигенин.

В рамките на разговора е бил обсъден широк кръг аспекти от двустранните отношения - транспорт, енергетика, търговско-икономически връзки, сътрудничество в сферата на сигурността, туризъм и други.

"Миграционният натиск в резултат от хуманитарната криза в Сирия и в региона е тема, която засяга и България и Турция. За съжаление, предизвикателствата вече са на територията на нашите две държави и само чрез съвместни и координирани действия ще постигнем по-значими резултати", заяви министър Кристиан Вигенин по време на съвместна пресконференция.

Подкрепи Economic.bg